Mjölkallergi
Ca. 2% av alla spädbarn reagerar mot komjölksproteinet när de övergår från modersmjölk till välling, gröt och mat som innehåller komjölk. Barnen kan även reagera när de enbart ammas då mamman äter mjölkprodukter. Mjölkallergiker kan även få symptom om de får mjölkprodukter på huden tänk på att många hygienartiklar som tvål, schampo osv innehåller mjölkprodukter ex. tvålen Lactacyd). De flesta barn har vuxit ifrån sin allergi/känslighet vid 3 års ålder
Tidigare rekommenderades det att mjölkallergiker inte skulle äta sojaprodukter eftersom sojaproteinet och mjölkproteinet liknar varandra och att vissa mjölkallergiker även utvecklade sojaallergi. Numera har man delvis gått ifrån den rekommendationen och rekommenderar mjölkallergiska barn upp till 6 månader att inte äta sojaprodukter. Lyssna med din läkare eller dietist vad de anser.
Skillnad på mjölkallergi och laktosintolerans
Laktosintoleranta är intoleranta mot mjölksockret (men kan äta mjölkprodukter som är laktosfria eller reducerade) medans mjölkallergiker är allergiska mot mjölkproteinet och måste avstå helt från produkter som innehåller mjölk som fil, yoghurt, ost etc.
Symptom:
Diarré, förstoppning, kräkning, kolik, nässelutslag, eksem, läpp- och ögonsvullnad, astma, slöhet, överaktivitet, otillräcklig viktökning och i värsta fall anafylaktisk chock.
Är du allergisk/överkänslig mot mjölkprotein kan du inte använda följande produkter:
Bifilus, Creme Fraiche, Dofilus, Filmjölk, Fårost, Getost, Glass, Grädde, Gräddfil, Kesella, Keso, Margarin, Messmör, Mozzarella, Mjölk, Ost, Smör,Välling, Yoghurt, Ädel-produkter.
Produkter som ofta innehåller mjölkprodukter:
Fiskpinnar, Buljong, Hamburgare, Kaffebröd, Köttbullar, Leverpastej, Pannbiffar, Piroger, Pizza, Potatiskroketter, Potatisbullar, Pytt i Panna, Salami, Skorpsmulor, Soppor, Ströbröd, Såser, vitt bröd. Undantag finns dock :o), titta på produktsidan.
Vegetabiliskt margarin ska vara helt vegetabiliskt och får inte innehålla mjölkprodukter. Vissa producenter skriver dock fel och skriver vegetabiliskt även om det inte är det. Säkrast är då att ringa konsumentkontakten.
Tips!
Istället för:
Mjölk- Solhavre, Oatly Havredryck, Risdryck, Mjölkersättningar som Nutramigen och Profylac.
Grädde - GoGreens (havrebaserad) vaniljsås kan vispas fluffig- den är JÄTTEGOD, den smakar faktiskt lite "gräddigt" och har nästan ingen havresmak! iMat´s matlagningsgrädde kan fluffas upp med elantin och blandas med lite socker och vaniljsocker.
Matlagningsgrädde - iMat och GoGreen har havrebaserade alt. och de smakar jättegott i grytor och såser.
Margarin & Smör - Milda (tidigare Flora) mjölkfria, Carlshamn mjölkfria
Flytande Margarin - Milda Culinesse, Carlshamn Mjölkfria
Glass - Oatlys havrebaserade, Sia´s hallonsorbet och päronsorbet, Isglass som Igloo och piggelin.
Filmjölk, Creme Fraiche, Gräddfil - Rapsy produkter från Allergimat
Yoghurt - Yosa havrebaserade yoghurt
info hämtad från allergisidan.com
Fler clutches för att göra slut på garnet
6 år sedan
1 kommentarer:
Min son Marcus har komjölksallergi och kommer få leva med detresten av sitt liv.
Men som tur är så finns det så mycket han kan äta nu tillskillnad för 6 år sedan.
Nu finns det komjölksfri i nästan all mat.
Samt att vissa resturanger har även ett märke på sina dörrar där det betyder att de ha komjölksfri kost.
Finns en förening man kan gå med i som tipsar på massor med matställen, man kan träffa andra som har komjölkallergi, tex byta erfarenhet, recepter åka på läger osv.
Skicka en kommentar